CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

sobota 3. prosince 2016

Čertovská hodina aneb Hrátky s poslechem

Dnešním článkem trochu naruším slibované vánoční téma, ale vzpomněla jsem si na aktivity, které by se Vám mohly aktuálně hodit. Děti je mají velmi rády, ačkoli jde o věc využitelnou spíše na prvním stupni, dělala jsem ve 4. a 5. třídě. Ale princip hry na zrcadlo bych s klidem zařadila i u větších.
Celou hodinu lze pojmout čertovsky a různě si pohrát se slabikou "ble", nebo citoslovcem "blll", mnoho hlasových aktivit naleznete v publikacích A. Tiché..
Poslech Stravinského Čertovského tance (Devil ´s dance)
Nahrávka neupravená ZDE
Omalovánku naleznete volně k dispozici ZDE
Ptám se... Poslouchejte, které postavě hudba odpovídá? Během skladby vybarvi odpovídající obrázek. Pak pustím ukázku ještě jednou a děti mají popsat jaká je hudba/postava? Tedy odůvodní svůj výběr.
Velmi oblíbená je u menších dětí pohybová hra na upravenou hudební ukázku (v podstatě známé štronzo), děti v prostoru předvádějí malé čertíky v pekle, tančí, skotačí, hrají si, ale v momentě, kdy uslyší "blll" zastaví se, nehýbou, to je totiž hlas samotného Lucifera a předtím musí být opravdu, ale opravdu hodní.:-). V momentě, kdy začne hrát hudba, mohou zase "skotačit". Nahrávka upravená ZDE.
Hra na zrcadlo
Velmi často využívám i hry na zrcadlo, již najdete například v článku s kánonem od Pachelbela. Postavy Mikuláše, anděla a čerta k této aktivitě přímo vybízejí:-). Co dělá tvá postava, než vyrazí na obchůzku. Čerti si leští rohy, ostří/cvičí jazýček, čistí/mažou kopyto, kontrolují řetěz,práší kožich,... Andělé se češou, pudrují, blýskají svatozář,... Mikulášové si češou vousy, kontrolují svoji berlu, nasazují si vysokou čepici, kontrolují dlouhý plášť, chystají si knihu...
Můžete děti nechat losovat nebo rozdělit sami na dvě skupiny/soustředné kruhy, kdy jedna skupina dělá zrcadlo a druhá předvádí postavu, kterou si každý sám vybere.
Pokud se rozhodnete pro losování, utvoří děti po vylosování taktéž dva soustředné kruhy, kdy jeden kruh je tvořen dětmi, které si vylosovaly zrcadlo a druhý těmi, které vylosovaly postavy. Úkolem zrcadel je uhodnout, kterou z postav si jejich kamarád, kterého napodobují vytáhl. Když zrcadlo postavu uhodne, role si prohodí, tentokrát již hádat nemusí, děti jen princip této hry velmi baví.
Karty k losování:

Aktivita probíhá za zvuku hudby, mými oblíbenci jsou Clarinet factory, můžete například využít nahrávky ZDE nebo jakoukoli Vámi zvolenou skladbu, která se Vám bude třeba hodit v rámci opakování.
Mějte se hezky předvánočně. Budu opět ráda za jakýkoli komentář.

1 komentář:

  1. To jsou docela dobré tipy i pro dospělé lidi. Samozřejmě si to musí trochu přizpůsobit. :-) Já osobně se snažím trénovat uši pravidelně. Jak na rytmus, tak i na intonaci, harmonii a tak. Přeci jenom jako dirigent musím mít přehled o různých zvucích a pazvucích a disharmoniích. ;-) Jen teda teď bojuju se sluchátky. Mám sice jedny kvalitní, ale nejsem moc doma a to jsou velká sluchátka. Takže to většinou dopadne tak, že vezmu pouzdro Apple Airpods 3 a jdu si poslouchat někam do parku. ;-)

    OdpovědětVymazat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/