CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

středa 21. července 2021

Pár nápadů z konce školního roku aneb Když si se svojí třídou sednete:-)

Doufám, že tento článek nevyzní příliš sentimentálně a že Vám pár svými nápady poslouží. 

Skákání v síti 4x4

Na konci školního roku jsem vyzkoušela napříč druhým stupněm výbornou aktivitu skákání v síti, původně jde o africkou hru, variant na YouTube koluje hodně. Je to jedna z aktivit, o kterých vím už dlouho, a až nemožnost zpívání v hodinách hudebky mě přiměla ji vyzkoušet, neváhejte ani Vy. Síť je možné namalovat křídou, nalepit barevnou izolepou, použít obruče,... I způsobů, jak skákat, je velké množství a rozhodně to není jen záležitost populární hudby:-) 

Máte nějaký svůj nápad? Sdílejte ho:-) Skákali jsme nejen na populární hudbu, kterou slyšíte v nahrávce (využít můžete cokoli rytmického, i Turecký pochod). Kdo z Vás se chystá na LDHV do Ústí, určitě si se mnou také skočí:-)

Při skákání v řadách proti sobě je nutné vynechat před naskočením jeden řádek, aby nedošlo ke srážce.

Video z realizace v 7. třídě


Další varianty najdete třeba na tomto kanálu:


Je to výzva i pro složitější pohybové vzorce. 


Námět na projekt Gangsterky

Letos jsem dovedla svoji první devátou třídu, byli výborní, a tak jsem si přála, aby měli se závěrem ZŠ spojen nějaký pozitivní zážitek, proto jsme společně vymysleli rozloučení v podobě gangsterky. Nešlo o čistě hudební záležitost, ale věřím, že když zveřejním, bude žít pár využitelných nápadů dál, i když třeba v úplně jiné podobě.

Na začátku stála vzpomínka na němý film, kterým bylo kdysi uvedeno předtančení maturitního plesu mého bratra, vytvořili jsme si vlastní scénář a během 3 vyučovacích hodin bylo natočeno. Dále jsem cítila vazbu k hudbě D. Brubecka - Unsquare Dance, kterou doporučuji - určitě se při ní naučíte počítat do 7:-) Nakonec jsme ji zařadili ve formě videoklipu, který je připojen na konci filmu, aby se děti nestresovaly doprovodem naživo a nástup si všechny užily. 

Hudbu, kterou jsme nakonec využili jako podklad pod film, naleznete na Django Reinhardt (druhým kandidátem byla hudba S. Joplina The Glove), textovou podobu žákovského projevu naleznete ZDE. Siluety jsme vytvořili v mobilní aplikaci Silhouette Art. Dokonce jsme ze siluety udělali pro učitele i záložky do knihy - každý dostal svoji siluetu s podpisy celé třídy.



Doprovod na bobotubes/ Orffovy nástroje


Tleskání na 2.,4.,6.,7.

Film:


Záznam celého rozloučení:


Přeji Vám krásné prázdniny a těším se na Vás v Ústí na LDHV :-)








Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/