CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

neděle 5. února 2017

Kdo si hraje, nezlobí III + tip na A. Walkera a Honzíkovu cestu...

Za dnešním článkem stojí velmi oblíbená hra mých dětí, Dobble, a příspěvek na blogu paní Lenky Syrové, http://napadnikproucitele.blogspot.cz/. Když jsem zjistila, že již existuje generátor pro tuto hru, který naleznete ZDE, pustila jsem se hned do práce. Generátor má intuitivní "ovládání",budu ráda, když Vás napadnou ještě další využití a nasdílíte i Vy svůj Dobble, třeba odkazem do komentáře pod článkem. Já vytvořila Dooble hudebních nástrojů, not c1-h1 a rytmického zápisu. Uvažovala jsem i nad portréty osobností klasické a populární hudby, ale pak jsem usoudila, že tato znalost není pro děti důležitá natolik, aby ji musely takto trénovat:-). Výhodou tohoto generátoru je i to, že v něm najdete již bezpočet hotových Dobblů, takže pokud se Vám nebudou líbit mnou vyrobené černobílé a Vám se nebude chtít vyrábět vlastní, jistě najdete jiný vyhovující.
Pravidla hry Dobble ZDE.
1) Dobble notopis
Naleznete v PDF ke stažení ZDE.

2) Nástroje
Naleznete v PDF ke stažení ZDE . Záměrně jsem dělala černobílé, jednak mám černobílou tiskárnu a také vzhledem ke kopírování ve škole mi barva nepřipadala praktická.

3) Rytmus
Naleznete v PDF ke stažení ZDE . Zde je má představa taková, že děti říkají shodný rytmus rytmickými slabikami. Vyzkoušeno bohužel nemám, budu ráda za Vaše komentáře.

Výroba v krocích - zápis rytmu v Sibeliu, převedení do PDF a jednotlivé takty přes funkci vytvořit snímek nakopírovány do Malování, uloženy na rajče kvůli internetovému odkazu a následně vyexportovány do generátoru. Není to tak složité, jak se zdá:-)

Tip od Olgy Kovaříkové: Jak na píseň Alone od A. Walkera :-)
Cituji...


"Zpracování I will survive na webu mě inspirovalo k podobné práci s písničkou Alone-Alana Walkera. Děcka to docela poslouchají, je to popová písnička na tradiční 4 akordy, takže vděčné pro boomwhackery a ostinatní vícehlasy. 
Zde odkaz na hudbu. Ti moji deváťáci jsou docela hudebně nepolíbení a zvládli to.

Rozpis hlasů, které mohou podpořit hrou na boomwhackery. 
Pokud by byli zdatnější, můžou u čtvrtého hlasu na BW zahrát ty šestnáctinky (dcdc). Třetí hlas úplně nekopíruje to, co je v nahrávce (pokaždé trochu jiné), může se to upravit. 
Písnička se postupně rozjíždí, a tak by se postupně měly přidávat i skupiny s jednotlivými hlasy (viz zápis s repeticemi). Je nutné mít samozřejmě sólisty na hlavní melodii.

Vedle toho lze vytvořit i rytmickou partu, která by se ve druhé části dle originálu přidala nejprve na 2. a 4. dobu např. na tamburíny (nebo kýble z boku) a pak k tomu v repetici hlubší basové bubny (kýble z vrchu) na 1. a 3. dobu. 

Ve třetí části by basové rytmy jely na každou dobu. Pak se to zase celé vrátí (ale basové bubny už zůstanou, lze variovat ty co jedou na 2. a 4.) a opakuje s dynamikou.

Posílám zápis a text. Akordy jsou Gmi7, Eb, Bb, Dmi7. 
Ke stažení ZDE . 

Mám málo dětí ve třídě, zvládli jsme jen dvojhlas bez rytmiky a i tak to znělo dobře. Záleží na třídě, zdatnosti a počtu dětí."

Tip od paní Krčmářové na hudební projekt:
Cituji:
"Honzíkova cesta aneb možná příjde i.... 
Hudebně - divadelní autorský projekt studentů Střední pedagogické školy 
Litomyšl. 
Dějiny hudby vážně - nevážně, od pravěku po současnost. 
Je jasné, že se do představení nevešlo z hudebního okruhu vše, ale 
studenti humorným pojetím zpracovali netradičně alespoň nemalou část 
dějin hudby." 



Skvělé, velké díky! Těším se na další Vaše nápady. Pokud chcete sdílet tady na blogu, stačí poslat emailem na corkalenka@gmail.com . 

1 komentář:

  1. Teda to je super nápad. Doporučím to manželce. Příští týden hlídáme dvě děti od bráchy a tak přemýšlíme nad programem. Jasně, procházky, výlety, ale co když bude pršet? Chce to mít v záloze nějaký náhradní plán. Tak já koupím výtvarné potřeby a oni můžou tvořit. A já se na ty dny, co budou doma, asi v poklidu odeberu do kanceláře. :D

    OdpovědětVymazat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/