CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

čtvrtek 16. června 2016

Co se hodí k Africe a konci školního roku aneb Hrajte si

Aktualizace 21.10.2017
Obwisana se sáčky z mé hodiny v 7. A.

Konec školního roku není pro "hudebkáře" vůbec jednoduchý, ti aktivní se sem zřejmě přes všechna svá vystoupení a přípravu na ně nedostanou a ten zbytek snad uvítá nějaké tipy pro přežití:-) náročného období, kdy je těžké přimět děti ještě k nějaké aktivitě. Chtěla bych zároveň navázat na minulý článek.
1) Oblíbená ghanská písnička Obwisana
Toto je velmi oblíbená písnička, jednoduchá a zároveň se v ní dá využít hra s kamínky nebo ozvučnými dřívky, hra na rytmické nástroje i boomwhackery, můžete připojit druhý hlas. Zkrátka obměn má tato "věc" hodně.
Učte se určitě "hrou na ozvěnu" po frázích, to má úspěch, můžete rovnou doprovodit na bubínek. Zařazují většinou po rozezpívání, a pak už si hrajeme podle situace a nálady:-) Většinou v každé třídě vyberu jinou aktivitu, aby nás to všechny bavilo. Děti si pak mezi sebou sdělují, to je vtipné sledovat.

Hra s kamínky - kruhová aktivita
Při této hře je vhodné vyjít od významu slov písničky, který je prostý: "Kámen mi poranil ruku, babi." Před každé dítě položíme kámen a v rytmu jej nejdříve podáváme sousedovi po pravé straně, pak můžeme hru ztížit a přidat ještě jeden kámen viz video. Jen se, prosím, neberte moc vážně:-) Na kameny je možné napsat i fixem nějaký pěkný vzkaz, přání na prázdniny, nebo cokoli jiného (doprovodný rytmus, v rytmických slabikách či notách) - pak třeba v rondové formě střídáme - jednou předáváme, jednou hrajeme kamínky o sebe rytmus, který na nich máme napsaný, pak zase předáváme, můžeme i přestat na chvilku zpívat, pak volně navázat - dobré pro hudební představivost a paměť, nebo si čteme daná přání:-)... možností hodně:-)

Hra na tělo
Tuto aktivitu můžete obměnit dle libosti. Našla jsem návodné video:

Hra na boomwhackery/bobotubes
Písničku lze velmi jednoduše doprovodit na melodické nástroje či bw, Notový zápis jsem transponovala do C dur, aby korespondoval s videem, ale i v D dur není problém (tóny DGA). Pokud využijete zvonkoher, metalofonů či xylofonů, vyndejte nepotřebné kameny.
Pěknou úpravu pro orffovy nástroje najdete zde.


Hra na rytmické nástroje
Úplně jednoduché rytmy
Rytmy dobře využitelné pro hru na kýbl:


Využití kelímků:
Velmi efektní a jednoduchá sluchová hra:-)


Na závěr bych chtěla moc poděkovat Patricii Zrnčíkové ze Slovenska, která zaslala mnoho videotipů a zpracované bingo(hudební nástroje) Jen jsem ještě nestihla vše projít, až tak učiním, máte se na co těšit:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/