CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

středa 12. října 2016

S. Prokofjev - Romeo a Julie aneb Plechovky a za málo peněz...

Slíbený Prokofjev je můj oblíbenec a zároveň zaženu další rest, když se budu věnovat baletní hudbě:-) Nápadů poskytnu několik, základ v pracovním listu je převzat z knihy Jaroslava Herdena My pozor dáme a nejen posloucháme, text E. Vrchlické taktéž. Práce s plechovkami je moje líbůstka:-)
1) Práce s pracovním listem
Nejprve se věnujeme vždy paralele Shakespeara a umění, potažmo Prokofjevovi. Poté se většinou společně snažíme dát dohromady hlavní dějovou osu Romea a Julie. Ukázky pouštějte v libovolném pořadí. Děti většinou s přiřazením na základě hudebně výrazových prostředků nemívají problém... Dále se pracovní list věnuje části Julie děvčátko.
Poslechové ukázky:


2) Práce s textem 
Ve zmíněné publikaci na s. 155 najdete i text Evy Vrchlické, který se výborně hodí.
Z OŘÍŠKU KRÁLOVNY MAB (POVÍDKY ZE SHAKESPEARA)
Před temným oknem, ozářena svazkem pochodní, tančila útlá dívenka, zpola ještě děcko; snad to byl první její ples, neboť se tvářila velmi vážně, oči sklopené, jako by počítala krůčky. Tu je pozvedla a setkala se s Romeovými. Upustila cíp vlečky, který si dosud přidržovala, a uklonila se svému tanečníkovi. Jejich tanec byl skončen, ale ona nespouštěla oči z Romea, právě tak jako on se nedíval jinam než na ni. Teď tu stála sama a jemu bylo, jako by z ní šlehala bílá záře. Byl oslněn. Ucouvl a hned se zase naklonil vpřed, aby k ní přistoupil. Cosi mu říkalo, že do dnešního dne nevěděl, co je krása. Toužil ji oslovit, dotknout se její ruky a zlíbat místo svého dotyku jako mramor zázračné sošky. Učinil tak, a hle, jaké štěstí - soška byla živá! Odpověděla mu právě tak půvabně, jak byla oslovena. Její přelíbezné rty se radostně usmívaly, jako by každé důvtipné slovo, které vypustily, bylo hezounká hračka. Romeo ji dvakrát políbil a tu zazněly její oči, zahleděly se zcela zblízka a zhluboka do Romeových a spojily se s nimi jediným zářivým paprskem. Vtom za nimi někdo promluvil: "Slečno, matinka vás prosí na slovíčko."
Jako by drahocenné ptáče přetrhlo zlatou nit a odletělo; tak bylo Romeovi, tak ho srdce zabolelo, když neznámá odběhla a zmizela mezi tanečními páry.
3) Práce s poslechovou mapou a plechovkami
Plechovky jsou další z levných "nástrojů", které ráda používám. Práci s nimi jsem si před lety "osahala" na semináři Lenky Pospíšilové, která s nimi velmi důvtipně pracuje v písni Stříbrná záře (v knize Ta naše zemi...).
Práci s plechovkami v rámci poslechu používám pro zpestření a zažití skladby. Je nutné, aby učitel hrál na plechovku spolu s dětmi, snadněji se poté orientují. 
Můžete jednoduše obměnit na kruhovou aktivitu, kdy namísto podávání z jedné ruky do druhé posíláme po kruhu - efektní je šoupání obloukem k sousedovi po zemi. Plechovky nasbíráte s dětmi rychle, mně děti nosily od kočičích konzerv, fazolí,... . 
Ukázka k práci s plechovkami ZDE .
Grafický zápis (obměňte dle libosti:-) )
Instruktážní video:




Tip:
Doplňuji ještě o nalezené skvělé video ke hře nejen na tělo.


To je pro tento týden vše. Těším se na Vaše komentáře. Budu opravdu vděčná i za ty kritické a velkou radost by mi udělalo video nebo fotka z realizace v hodině, myslím, že by to další učitele motivovalo zkusit to ve škole trochu jinak...


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/