CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

čtvrtek 3. listopadu 2016

S. Joplin - Entertainer aneb Když jsme u toho jazzu:-)

Často se mi stane, že spolu články tematicky souvisí, tím pojítkem mezi minulým a dnešním článkem je žánr. S. Joplin patří mezi mé oblíbence, proto k němu nabídnu několik aktivit.
1) Film
Už zde byla řeč o filmové hudbě, ale jen jako doprovodné kulise, to že v počátcích filmu přímo suplovala jazyk jsem ale nezmínila. Děti mají rády tipovačku, kdy si krátce popovídáme o grotesce, pak pustím hudební ukázku ZDE a ukázky z filmu bez zvuku. Úkolem je vybrat film, ke kterému se hudba hodí a své tvrzení odůvodnit. Pak pustím opět s hudbou.
2) Hra na nástroje
Velmi pěknou poslechovou mapu k instrumentálnímu doprovodu jsem našla  zde, kde je po přihlášení volně ke stažení. Hudbu k doprovodu naleznete v rychlém tempu ZDE , v pomalém tempu, ale interpretačně slabší ZDE. Opět připomínám, že veškerá videa velmi snadno převedete na MP3 pomocí programu Atube, který najdete zdarma na Slunečnici. (Zadáte jen odkaz videa a složku v počítači, kam chcete MP3 uložit a je to:-))
Grafický záznam:

To samé v notách:

Orientační video:-) 
3) Hra na tělo
Tady jsem zkrátila ukázku, odpovídá ABA´, A hrají na tělo všichni stejně, je dobré se při skladbě procházet po třídě a na dvojité tlesknutí tlesknout s kamarádem, kterého zrovna potkám. Na část B si každý vymyslí svoji hru na tělo - improvizuje a při návratu A se opět dá třída do pohybu s tleskáním, lze hrát i "v klidu" v lavicích. Zkrácená verze k doprovodu ZDE.
Návodné video:


To je zase na chvilku všechno, sešlo se mi toho teď víc, tak další nápady tady přibudou až za 14 dní. Mockrát děkuji za pěkné komentáře, stále čekám i na ty kritické:-).
Aktualizace 8. 6. 2020



Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/