CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

čtvrtek 24. srpna 2017

B. Smetana - Šárka aneb Malá ochutnávka pro ty, co nebyli v Mělníku:-)

V tomto článku jsem se rozhodla zveřejnit část jedné ze svých dílen, kterou jsem dělala v Mělníku. Musím připojit, že Letní dílny SHVČR jsou opravdu skvělou záležitostí a kdo jste ještě nestihli žádný z 28 ročníků:-), ohlídejte si tuto akci za rok. Atmosféra je zde velmi přátelská a program opravdu nabitý.
Dívčí válka a Šárka (Má vlast) B. Smetany
Staré české pověsti najdete v mnoha ztvárněních, já doporučuji pro práci ve škole komiksové vydání Obrázky z českých dějin a pověstí (J. Černý, P. Zátka, Z. Adla, J. Kalousek - Albatros) a  Publikaci My pozor dáme a nejen posloucháme (J. Herdena), která velmi dobře zpracovává hudební verzi B. Smetany s oporou o text a notové úryvky. Tady nabídnu několik svých nápadů a vyberte, co Vám sedne:-)
Motivace:
V úvodu pracuji s nastříhanými obrazovými pruhy z komiksové knihy bez textu. Čtu příběh a děti skládají. Poté pustím 3 úryvky (Úvodní téma - dívky vyráží do boje, plačící Šárka u stromu, zkázonosnou bouři - pobití mužů) a děti vybírají pole, která myslí, že hudba znázorňuje. Pokud máte My pozor dáme, můžete se věnovat všem úryvkům a prostřídat aktivity s notovými zápisy a nebo namísto obrázkové skládačky vytvořit notovou.
Aktivita ke zvuku Ctiradovy družiny
Všichni dobře víme, že nejoblíbenějším dopravním prostředkem byl v této době kůň. Poznáte, jakým chodem se kůň v nahrávkách pohybuje? 
Zvukové nahrávky:
Pracujeme se schématem viz. obrázek. Můžete si zároveň zkoušet vyťukávat to, co slyšíte, do schématu, bohužel místo 4 nohou musíte vše stihnout dvěma - jídelními hůlkami. Každé dítě má své schéma, slouží jen k rozposlouchání a motivaci. Následuje drezúra, učitel nebo jeden ze žáků dává koním (třídě) povely k jednotlivým chodům a děti je zvukově napodobují pomocí jídelních hůlek. Nejvíce děti baví povel splašení koně. Trefit se do schématu cvalu není snadné, ale velmi dobře zabaví neposedné "hračičky":-) Snažíme se napodobit hlavně zvukově.


Poté pustíme Smetanovo ztvárnění ZDE a ptáme se, jakým chodem koně jeli? Má teorie, osvědčená praxí, je taková, že nikdy, když jede více koní za sebou, nemohou jet všechny koně stejným chodem, proto slyším v nahrávce jak klusající, tak i cválající koně. Nahrávku poté doprovázíme hůlkami, nejdříve všichni "klušeme", pak "cváláme" a nakonec pak je možné děti rozdělit na dva "hlasy" - kdy jeden kluše a druhý cválá.

Bujará oslava aneb kelímky v akci

Všichni víme, že jen těžko Ctiradova družina usnula pouhou únavou. Pánové měli co oslavovat, vždyť osvobodili krásnou Šárku:-)
Tato aktivita je v podstatě obměnou Vám již dobře známé kruhové aktivity s kelímky nebo plechovkami. Doporučuji nejdříve dětem ukázat, pak "nasucho" nacvičit, následně teprve připojit hudbu. Nejtěžší je úvod, který je možné vynechat a napojit se prostším posíláním.
Slova k posílání:
Na zdraví (Na Šárku)- ťukni - napij - ťukni - pošli, chytni - napij - ťukni - pošli, chytni - napij - ťukni - pošli



Živé obrazy - aneb loučíme se se Šárkou
Na závěr se loučíme s pověstí o Šárce živými obrazy - rozdělíme děti do několika skupin po 4-5 a necháme je vytvořit živý obraz motivovaný příběhem. Poté danou scénu hádáme, je možné obrazy i rozhýbat odpovídajícím úryvkem hudby.
Úryvky:
Úvodní téma
Ctiradova jízda
Šárka u stromu
Vzplanutí lásky
Bujará oslava
Usínající družina a troubení na roh
Zkázonosná bouře

To je vše. Přeji všem dobrý start do nového školního roku. A sdílejte, prosím, alespoň na úrovni své školy se svými kolegy.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/