CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

pondělí 2. března 2020

Projekt Učitel naživo a další inspirace z populární hudby do hodin

Zapojila jsem se do projektu Učitel naživo jako provázející učitelka. Zatím tento projekt vnímám jako velice smysluplný a těším se na nový vítr v podobě 1-2 studentů na hodinách hudební výchovy nebo českého jazyka. Láká mě párová výuka a celkově si od toho slibuji nový náboj pro sebe i celou naši školu. Třeba někoho z Vás projekt také zaujme a zapojí se, ať už v roli učitele nebo studenta, kterého už vedení tlačí k tomu, aby si konečně doplnil vzdělání.
Zajímavá prezentace ZDE
Program je akreditovaným dvouletým studiem pro vysokoškolsky vzdělané lidi, kteří se chtějí stát učiteli. Stále je možné se přihlásit! Pokud byste chtěli plnit průběžnou praxi u mě a potřebovali byste ještě před přihlášením více informací, neváhejte se na mě obrátit. U nás ve škole není šikovných učitelů nikdy dost, tak si myslím, že by se jistě dal domluvit u nás i úvazek a zároveň praxe - dvě mouchy jednou ranou:-)



Abych Vás v tomto článku neošidila o nějaký nový nápad, nabízím další ze skladeb populární hudby, kterou přinesl žák z deváté třídy a která je teď u nás hitem:-).
Green Day: Boulevard of Broken Dreams
Instrumentace je úplně jednoduchá, hrajeme s hudebním podkladem, který jsem transponovala. Někdy připojíme bicí, jindy elektrickou nebo akustickou kytaru, cajon, klavír,... podle toho o jakou jde třídu, v každé vyleze tato písnička trochu jinak
Základ je partiturka s transponovaným podkladem
Hrajeme do písně nejdříve hru na zrcadlo s rytmy hry na tělo podle toho, co mě napadne, postupně obměňuji a zvyšuji náročnost rytmu i hry samotné a děti napodobují.

Pak rozdělím xylofony, metalofony, zvonkohry - nechávám zatím hrát totéž, poté ukulele a nakonec roury + připojuji zmíněné nástroje podle toho, koho mám ve třídě.
Xylofony, metalofony případně zvonkohry hrají s vyndanými (D, F, C)  na čtyřech po sobě jdoucích kamenech EE, GG, AA, HH

Ukulele - ti, co ještě nezvládnou akordy, sledují jen spodní strunu - pomáhá jim říkat si " S, S, BEZ, BEZ"

Boomwhackers  - po dvou úderech, viz partiturka
Dávám od každého akordu pouze základní tón - v refrénu je C dur. Ale ve sloce mají děti za úkol hrát i s akordy, které obsahují jejich tón, to je docela zaměstná:-).

Video s hudbou:


Partiturka:

Přeji Vám pěkné jarní prázdniny!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/