CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

středa 22. dubna 2020

Hudební aktivity v době koronaviru aneb Další nápady Jarky Šiřické:-)

Tento článek bude reagovat na současnost:-) Sama se musím přiznat, že hudební výchovu na dálku nevyučuji, jen ve formě různých dobrovolných výzev ve své 8. třídě, o ty se ráda podělím. Velkým zdrojem pro Vás může být youtube kanál Jakuba Kacara.
Mé tipy na hudební výzvy:
Štafeta na dálku 
a) Rytmický doprovod
Začali jsme jednoduchým rytmickým doprovodem oblíbené skladby, sdílíme ve společné skupině WhatsApp, zvuk či video s doprovodem navazujeme na sebe, kreativitě se meze nekladou - k doprovodu lze využít cokoli i spláchnutí záchodu:-). 
b) Zpívaná štafeta
Lze využít karaoke doprovod nebo můžete dětem nahrát písničku/podklad sami. Pak už děti jen po úryvcích nazpívají postupně celou píseň s obrazem nebo bez, někteří doprovodili svůj hudební projev rozhýbaným obrázkem v Chatterpix. Podobně chci vytvořit i audioknihu - děláme mého oblíbeného Malého prince.

Videoklip/cover/covid verze mé oblíbené písně:
Může vypadat třeba takto:-)





Jarka Šiřická z Olomouce zaslala několik aktivit, které v této době vytvořila a využila. Mockrát jí děkuji za její stálou ochotu sdílet! Začnu tím, co mě oslovilo nejvíce a na co jsem musela hned reagovat:-) 

Hra OFFBEAT


Patrně velká řada z Vás bude znát tuto hru. Já ji do včerejšího dne neznala, ale hned mě nadchla a vytvořila jsem si její domácí podobu ze staré gramofonové desky. Na výrobu jsem využila starou gramofonovou desku, pastelku, samolepicí suchý zip, zalaminované kartičky. 



Karty k tisku: oproti originálu jsem zařadila i úder jednou rukou a zvednutí ruky do polohy selfie (nápad jedné finské lektorky z orffovského semináře), který děti milují:-)
Jarky doporučení a nápady k této hře:
2 české covidverze pro domácí zábavu😉. Počet hráčů - hrou neomezen 
Instrument: hra na krabice, kýblíky nebo stůl 

 1)tempo drží metronom z #GarageBand,( přip Walk band),  výběr zvuků se provádí na  #Decidenow. Jeden hráč  losuje a po výběru zvuku předvede krátký rytmický úsek, ostatní to opakují nebo se přidávají, losující se střídají

2) spinner + kulaté pivní tácky, které mají po obvodu různé ikony zvuků. Měnit se mohou tácky s připravenými ikonami nebo ikony samotné ( přichycené glue tecem). Na stole je položená sirka, spinner se roztočí ( tuhle hračku má ještě mnoho dětí někde schovanou)  a hrají  se zvuky z tácku od zvuku nejbližšího  sirce. Kdo to pokazí, pro toto kolo vypadne. Kdo vydrží nejdéle, bere sirku. Kdo má 6 sirek, nemusí mýt nádobí😉

3) Lze si vyrobit pouze základovou desku s hrou na tělo a spinner využít pouze jako losovací zařízení, s tím, že se označí jedno rameno.

V rámci domácího vzdělávání Jarka vyrobila následující aktivity pro děti, třeba využijete také

1) nácvik quodlibetu:





2) hudební hádanka

Odpověď:

3)který hudební  symbol by to mohl být? Najdeš podobnou dvojici  ve svém okolí? 
děti mi poslaly další  fotky a mohlo vzniknout pexeso

A jeden kulturní tip na londýnský Broadway dává každý víkend na Youtube k dispozici jeden muzikál (od pátečního večera do nedělního večera) a pak to stáhnou.



To je pro tentokrát vše. Držte se ve zdraví, žijte a sdílejte své nápady:-)

1 komentář:

  1. Ahoj Lenko, přesně ta rytmická a zpívaná štafeta mě taky napadla :) My úkoly z výchov také nedáváme, ale založili jsme na Google classroom kurz "Kreativní a sportovní dílna". Funguje je to jako taková chlubící nástěnka pro nás i děti ze třídy, kde sdílíme vše, co s těmito předměty souvisí. Díky za nápady.

    OdpovědětVymazat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/