CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

čtvrtek 9. dubna 2020

Jesus Christ Superstar aneb Velikonoční námět Janky Kociánové

Dnešní příspěvek věnuji celý námětu, který mi poslala Janka Kociánová, mockrát ji za to děkuji! Budu ráda za Vaše komentáře a doplnění. Přeji Vám krásné Velikonoce, držte se ve zdraví! 
Tim Rice a Andrew Lloyd Webber - Jesus Christ Superstar
Velikonoce mají dvě podoby. Jednak se slaví jako svátky jara podle pohanské tradice. U nás jsou Velikonoce spojené především s pomlázkou a darováním vajíček. Druhá podoba, ta významnější, je náboženská a připomíná ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A právě o této události pojednává jeden z nejslavnějších muzikálů všech dob Jesus Christ Superstar.

Muzikál Jesus Christ Superstar je nazýván rockovou operou, na které se podílela světoznámá autorská dvojice - Andrew Lloyd Webber (hudba) a Tim Rice (libreto). Děj pojednává o posledním týdnu života Ježíše Krista. Objevují se tam historické postavy, vedle Ježíše např. také 12 apoštolů, Pilát, Herodes a další. Velkou roli zde má také Jidáš a Marie Magdalena.

Muzikál začíná slavnostní předehrou, jakousi fanfárou. Určitě jste ji někdy slyšeli, alespoň ti "starší", kteří pamatují volbu prvních "Miss".


Předehra:



 Ježíš přichází do Jeruzaléma, aby kázal své učení o lásce, víře, rovnosti a odpuštění. Jidášovi se nelíbí Ježíšův postup, chtěl by být ve vztahu k Římanům důraznější. Vadí mu, že se Ježíš tráví čas s Máří Magdalenou. Máří Magdalena chová k Ježíši city, avšak ví, že její láska nebude nikdy naplněna. V muzikálu zpívá dvě překrásné písně plné něhy a lásky -  Everything's Alright (Vše je tak, jak má být) a I Don't Know How to Love Him (Co na tom je tak zlého). Během písně Everything´s Alright polemizuje Jidáš s Ježíšem, Máří Magdalena se snaží tlumit spor.

Vše je tak, jak má být (Everything's Alright) - ukázka z Jesus Christ Superstar Film (2000)


V muzikálu je spousta zajímavých skladeb, ale nelze je vměstnat do jedné vyučovací hodiny. Proto se soustředíme pouze na některé. Ježíš vyrazí do chrámu - místo zbožného místa nachází místo, kde se točí prachy, kde se dá koupit všechno. K zamyšlení - nejsou současná nákupní centra novodobými chrámy? Dříve byly nejkrásnějšími veřejnými místy kostely a chrámy, nyní jsou nejvíce nablýskaná nákupní centra. Opravdu najdeme v nákupních centrech to, co je v našem životě nejdůležitější? 
The Temple - ukázka z Jesus Christ Superstar (1973)



Předchozí skladba byla náročná a rozrušující. Zklidníme a poslechneme si druhou půvabnou píseň Máří Magdaleny. Tentokrát v české verzi s velice zdařilým přebásněným libretem Michaela Prostějovského a v podání Báry Basikové.

Mít rád bližního svého

Ježíš tuší, jaký ho čeká konec. Na poslední večeři oznámí apoštolům, že ho jeden zapře a jeden ho zradí. A opravdu se tak stane - Jidáš Ježíše zradí polibkem - políbí ho, a tím stráž ví, kdo je Ježíš a zajmou jej. Ježíš se za své kázání dostává před Piláta. Ten se jeho případem nechce zabývat a posílá ho ke králi Herodovi. Herodes má velice půvabnou swingovou melodii. Herodes je pěkný požitkář a chce po Ježíšovi nějaký zázrak. Všimněte si, jak hudba pěkně šlape, vnímejte klavír, tubu a ke konci také další žesťové nástroje. Nevím, jak Vám, ale mně klip připadá velice vtipný.

King´s Herod´s Song - ukázka z Jesus Christ Superstar (1973)


Herodes vyžene Ježíše a ten se dostává opět před Piláta. Pilát mu dává šanci, ale Ježíš ví, že Pilát nemá žádnou moc. Pilát Ježíše nazývá bláznem a "myje si nad jeho smrtí ruce". A nyní si přečtěme výňatek z Bible - Evangelium podle Marka.
15 Výsměch vojáků - od verše 16
Vojáci ho odvedli do místodržitelského dvora a svolali celou setninu. Navlékli mu purpurový plášť, upletli trnovou korunu, vsadili mu ji na hlavu a začali ho zdravit: "Buď zdráv, židovský králi!" Bili ho po hlavně holí, plivali na něj, klekali na kolena a padali před ním na zem. Když se mu dost naposmívali, svlékli mu purpurový plášť a oblékli ho zase do jeho šatů.

.... Pak následovalo ukřižování. Ježíš se obětoval, aby všechen lid byl vykoupen. Přemýšlejme o jeho poselství, přemýšlejte o životě, ať už jste věřící nebo nevěřící...

A co na závěr? Slavnou závěrečnou melodii.

Jesus Christ Superstar - ukázka, jak se muzikál hrál na Broadwayi


Pro žáky: 
Která melodie / píseň Vás z muzikálu zaujala? Zkuste si její text vyhledat na internetu a přeložit.
Pro učitele: Ať si žáci vyberou některou ze scén nebo postav a mimicky ji ve skupinkách nebo jednotlivě předvedou. Když moji žáci v loňském roce předváděli scénu Krista, jak ho vedou vojáci, úplně mě mrazilo...






1 komentář:

  1. Titanium Tinty - Tinty - Tinty | Tinty - Tinty
    This tinty is used ion chrome vs titanium in the design samsung titanium watch of a leather leather wet bar. black titanium rings Tinty is one of the most popular. Tinty titanium dental implants and periodontics is used in the titanium hammers design of leather wet bar.

    OdpovědětVymazat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/