CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

středa 23. března 2016

Hudba a film

Filmová hudba je poutavá záležitost pro všechny věkové kategorie a může posloužit i k nenásilnému osvojení teorie. Zejména na druhém a třetím stupni.

1) Melodram

Pro mě vzpomínková záležitost na má "předmateřská" učitelská léta:-), kdy měla má kolegyně a kamarádka Soňa krásný nápad na vystoupení deváťáků. Snad poslouží tento nápad i Vám. Jde o propojení krásného textu Vratislava Blažka - Život je bílý dům a titulní skladby z Amelie z Montmartru.
Máte-li šikovného klavíristu, nejde o žádnou virtuózní skladbu, můžete zdarma stáhnout zde
Takto to pěkně vyšlo:
2) Hudební výrazové prostředky:
Opět vděčná práce s pracovním listem, která ušetří hodně času, který můžete věnovat muzicírování:-)

ad 1) většinou děti říkají, že dotváří náladu v dané scéně, je dobré se společně zaměřit na to, jak to ta hudba dělá? Pracuje s dynamikou, melodií, rytmem, harmonií,...zkrátka s hudebně výrazovými prostředky.
ad 2) pustíme ukázku, poté společně zkontrolujeme a odůvodníme

Jak může hudba změnit film?


ad 3) snad jasná :-)
ad 4) je velká legrace - po vyplnění, práce v kruhu, kdy všichni sedí v tureckém sedu, každý má před sebou dřívko, to si od nástupu hlavního téma podáváme (bohužel se mi porouchal aparát na natáčení), tak doufám, že z popisu pochopíte. Na TÁ udeříme postaveným dřívkem o zem, na první TY položíme před souseda na druhé TY bereme dřívko před sebou. Poté přidáme v rytmu TÁ TYTY hru "na pusu" na "tlk" jazykem o tvrdé patro, napodobujeme tak cval koní:-)
Improvizační práce každý sám v sedě v kruhu od 0:54 do 1:02 (minuta) s nástupem tématu opět podáváme, od 1:20 improvizace s dřívkem a "tlk" každý sám až k závěru. Skladba zde
3) Star wars na boomwhackery
Osobně nepodléhám příliš trendům, ale třeba někdo z Vás tento tip uvítá, vypadl na mě na internetu:


Mockrát děkuji  za reflexe, které posíláte emailem, mám tak pocit, že má tato práce smysl. Pokud narazíte na nedostatky, kritika též vítaná:-)
Tipy od Vás:
Paní Gabriela Solařová poslala tip na toto video.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/