CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

středa 20. dubna 2016

Noviny aneb Za málo peněz hodně muziky II

Dnešní článek je o nápadu, na který mě před lety navedlo vystoupení skupiny Stomp. Sama jsem několikrát využila v různých obměnách s dětmi, jednou i jako úvod k vánoční koledě:-) Pro zpestření běžné hodiny se Vám bude tato práce také hodit...
Jde o rytmiku s novinami, které Vám jistě děti na požádání přinesou z domova, já čerpala ze školních zdrojů, naše škola odebírá denní tisk, tak jsem chvíli střádala, abych se nepřipravila o moment překvapení...
Pro nácvik rytmů doporučuji nejdříve hru na tělo, podle zdatnosti dětí - práce s plachtami, kde budete mít rytmické slabiky jednotlivých rytmů, nápodoba při rozdělení na hlasy nebo můžete nechat děti losovat kartičky s rytmy, či improvizovat ve dvoudobém metru.
Nástup při vystoupení:
Na pódium přijde jedno dítě s novinami, sedne si na židli a začne si prohlížet noviny, číst si, různě kroutí nevěřícně hlavou, dělá grimasy, až postupně přejde k pravidelnému rytmu, poté přichází další děti (podle počtu po hlasech nebo jednotlivě) a nastupují již rovnou se svým rytmem, "trhače" si nechte jako poslední, neměli by co trhat:-). Délku si určete sami dle potřeby, v závěru jsme pro efekt všichni své novinové papíry zmuchlali do koule a vhodili do publika.
List s popisem:
Video s jednotlivými rytmy:


Karty pro losování k tisku:
Pohybová aktivita k poslechu: Viper Dixieland
Toto mě napadlo, když jsem na jednom zahraničním webu viděla fotografii dětí, které stály na novinách, měly tak vymezený prostor k tanci na hudbu, to můžete také vyzkoušet. Já použila noviny k hudebnímu doprovodu, doporučuji, aby děti spíš seděly (viz video) a v rytmu TÁ TÁ TYTY TÁ "doprovodily" nahrávku. Ve stoje jde tato aktivita jen na určitých typech podlah - třeba vyzkoušet. Uměla bych si představit, že bych použila tento typ práce i jako "jazzového sóla", ale nepodařilo se mi najít vhodnou nahrávku, kde by se vystřídalo několik sólistů a dala by se střihnout tak, aby děti tvořily jedno ze sól. Pokud byste o nějakou "zavadili", budu moc vděčná za jakýkoli tip:-)

Jako další aktivitu volím poznávání nástrojů z nahrávky. 

To je tento týden vše:-) Těším se na Vaše postřehy a komentáře. Pokud máte nějaká vylepšení k prezentovaným aktivitám, tak sem s nimi...
Jen pro Vaše pobavení jedna tematická písnička od Bratří Ebenů zde.
Tipy od Vás:
Paní Dita Lorencová poslala tento nápad: "Podobně jako vy s novinami pracuji s písní Little boxes - nejlépe ve zpracování od Walk off the Earts (Jejich klip přímo vybízí k tomu použít papír...) https://www.youtube.com/watch?v=LM8JhvfoqdA"
Díky za to, mám radost, doufám, že se přidáte i Vy. Třeba vymyslíte se staršími dětmi i složitější rytmy s novinami a podělíte se s ostatními?
Aktualizace 11.8. 2017
Vítr a déšť

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/