CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

čtvrtek 8. září 2016

Beatles a dějiny hudby trochu jinak

Za vznikem tohoto článku stojí opět vzpomínka na pana Herdena a jeho vášeň pro paralely mezi klasickou a populární hudbou. Sama jsem námět paralely mezi Because a Beethovenovou Měsíční sonátou mnohokrát využila v praxi a rozšířila o další aktivity, které Vám představím:
1)Twist and shout - hra na tělo aneb Nejdříve z jiného soudku:-)
Tato aktivita mi připadá jako geniální. Zařazuji ji na závěr rytmické hry na tělo, které se věnuji před rozezpíváním v každé hodině. Je to další z chvilek, kdy Vám půjdou druhostupňové děti "na ruku". Dobře využitelné i jako motivace k dějinám populární hudby.
Skladbu naleznete zde
Nápad je z Ameriky - zdroj .
Instruktážní video:
Beatles z pera barokních skladatelů aneb Využijte skvělý projekt P. Breinera
Pokud děti neznají Beatles, asi by měly být nejdříve seznámeny s původní podobou, jinak pozbývá aktivita vtipu. Nebo to naopak můžete zkusit z druhé strany, kdy jim neprozradíte nic a pustíte jim přestylizované verze a až po vypracování listu Beatles. Přikládám opět pracovní list, ale lze snadno realizovat i bez, záleží na Vás. Tuto aktivitu zařazuji do opakování po probrání baroka. Využijte jak chcete:-) Jen nechte dostatečně dlouho hrát, aby bylo možné stylově odlišit...

Ukázka She Loves You (Handel)
Ukázka A Hard Day's Night (Vivaldi)
Ukázka The Long and Winding Road (Bach)
Originály:
She Loves You
A Hard Day's Night
The Long and Winding Road - bohužel jsem nenašla lepší nebo jsem špatně hledala:-(

3) Tip z My pozor dáme a nejen posloucháme (J. Herden)
Jde o paralelu, kterou můžete využít v klasicismu při a nebo po probrání díla L. van Beethovena. Nebo kdykoli jindy Vás napadne:-) Beatles se skutečně nechali inspirovat klasickou hudbou a nejzřetelněji je to znát na písničce Because, kde můžete využít k porovnání i notových záznamů, kde mohou děti hledat přímé důkazy:-) Pokud ovládáte klavír, zkuste hodinu u něj, to se mi osvědčilo...


Odkazy:
J. Lennon o vzniku této písně
Because
Měsíční sonáta
4) Beatles v podání Petera Lipy
Zde se dočkáte "fazolové" aktivity až po semináři v Letňanech, zhruba v polovině listopadu...nemůžu se tady přeci úplně "vystřílet" a připravit se o překvapení při dílně:-)
Ukázka CD Petera Lipy
5) Yelow submarine na boomwhackery
Důkaz, že existují i jiní šílenci ZDE
6) Let it be - orffovy nástroje
Ve třídě (ze zahraničí)


To je pro tento týden vše. Budu vděčná za jakýkoli komentář, návštěvnost blogu je pěkná, proto se zkuste, prosím,  podělit a nejenom konzumovat. Mockrát děkuji Lídě Křivkové, které přepsala noty do stejné grafiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/