CHCETE PODPOŘIT TENTO BLOG?

Sdílejte své náměty k výuce zasláním na email corkalenka@gmail.com. Pokud je Vám bližší finanční podpora, můžete tak učinit zasláním jakékoli částky na číslo účtu: 1027540618/5500.

Děkuji všem, kteří již tak učinili:-)

čtvrtek 22. září 2016

J. S. Bach aneb Dějiny hudby jinak II

Dnešní článek bych věnovala několika tipům k poslechu J. S. Bacha. Libuji si v paralelách s populární hudbou, které jsem naťukla i v rámci Beatles:-) Doufám, že si tak každý z Vás vybere to své.:-)
1) Air a A whiter shade of pale (Procol Harum) a další...
Pokud si ještě vzpomenete na aktivitu k Pachelbelovi, dá se přenést i na Air. Velmi dobře můžete doprovodit na bw nebo využijte jen k "poznávačce", ve vazbě na A whiter shade of pale se ptám, kterou skladbou se tato inspirovala? Moc ráda s dětmi také využívám nahrávky klasických děl v podání Bobbyho McFerrina a Yo -Yo My. Poznáváme nástroje, to je hezký "chyták". A pro relaxaci jazzovou verzi J. Loussiera :-)
Air s grafickým a notovým záznamem
Doprovod pro A Whiter shade of pale je z mé dílny. Myšleno pro boomwhackery - využijete výborně celou diatonickou sadu:-), ale v podstatě můžete doplnit i o další melodické orffovy nástroje. Tempo je pomalé, jistě se třídou zvládnete. Pro ty, kteří neumí noty, vytvořte dle zápisu barevné rytmické slabiky (Táj ty) na plachtu, snadno stihnete ukazovat i bez ní. Nahrávku jsem pro doprovod zkrátila. ZDE
Boomwhackers od Olgy Kovaříkové:


2) Invence d moll a 4Tet
Tu používám jen pro trénování orientace v notovém zápisu. Pokud víme, že dux = vůdce, je český text poměrně vtipný, ačkoli nejde o fugu...děti většinou nechávám vyznačit hlavní téma v úvodu skladby v obou hlasech.
Invence d moll
4TET

3) Badinerie a hra na tělo
Tato hra na tělo je zase jedna z těch povedených:-) Paní má při prezentaci ten správný učitelský výraz:-)

Příště se můžete těšit na Toccatu a fugu d moll. Děkuji za pěkné komentáře. Pokud narazíte na nějaký nesmysl v mých článcích, budu rovněž ráda za reflexi.
Aktualizace 6.3.2019
Výborná instrumentace průběhu:-)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zajímavé odkazy:
http://www.hudebnivychova.cz/